Søk

Spørsmål og svar

Svar på noen vanlige spørsmål

Hvor lenge kan jeg regne med at dekket varer?

Det avhenger av flere faktorer. Gummi eldes i bruk, noe som i hovedsak skyldes oksidering, påvirkning av ytre faktorer. Men dekk regnes fortsatt som ferskvare tre år etter produksjonen. En vanlig bilist kan regne med å ha dekkene sine i tre-fem år, men kjørestil, kjørelengde, bruksområde, lufttrykk, temperatur, veiunderlag og dekkenes konstruksjon har avgjørende innflytelse på levetiden. Moderne dekk har lengre levetid og bevarer sine egenskaper lenger enn det som var vanlig før. Dekk som har vært lagret, trenger 25-30 mils kjøring før de innebygde egenskapene kommer til sin rett.

 

Har ABS noen betydning ved valg av dekk?

Egentlig ikke. Men ABS viser seg å fungere godt sammen med piggfrie vinterdekk med relativt myk gummiblanding. Uten ABS vil et mykt dekk legge seg "flatt" når bremsene låses. Når ABSen jobber, får gummien tid til å reise seg igjen slik at bremseegenskapene igjen får komme til sin rett. Dermed blir bremsestrekningen kortere.

 

Hvordan bør dekkene rengjøres?

Dekkene bør rengjøres jevnlig, særlig vinterdekk. Bruk en egnet dekkvask som selges på de fleste bensinstasjoner. Vask deretter med såpe og skyll til slutt med varmt vann. Ikke kjør vanskemiddelet av i kald snø - det er som å vaske olje av hendene i kaldt vann.

 

Hvorfor er lufttrykket så viktig?

Dekket er konstruert for et bestemt lufttrykk som får frem de beste egenskapene i dekket. Feil lufttrykk øker slitasjen, reduserer kjøreegenskapene og øker riskoen. Du finner riktig lufttrykk i bilens instruksjonsbok. Når du kontrollerer eller justerer lufttrykket, skal dekket ha normal temperatur. Vent derfor noen timer dersom dekket har vært utsatt for høy fart eller stor belastning.

 

Er det best med lavprofil om sommeren?

Hovedregelen er å velge originaldimensjon. Men brede dekk gir bilen mer sportslige egenskaper og utseende. Lavprofildekk er gjerne laget for høye hastigheter - de bråker mer og er mindre komfortable, særlig i "normale" hastigheter.

 

Har mønsteret noe å si ved valg av sommerdekk?

Mønsteret avgjør hvor godt dekket drenerer vann. Men du må også se på dekkets øvrige egenskaper.

 

Har mønsteret noe å si ved valg av vinterdekk?

Ja, definitivt. Mønsteret avgjør hvor godt dekket tar seg frem på snø og is og hvor godt det drenerer vann. Men vurder også det aktuelle dekkets øvrige egenskaper.

 

Varer piggdekk lengre enn piggfrie dekk?

Nei. Hvor raskt dekkene slites avhenger av føreforhold, kjørestil, temperatur, belastning osv.

 

Hva gir kortest bremselengde - pigg eller piggfritt?

Det avhenger av underlaget. På våt is er piggdekk suverent best. På andre underlag er det små forskjeller.

 

Sliter kjettinger og knipetak på dekkene?

Kjettinger og knipetak kan være til god hjelp i en nødsituasjon, men ikke bruk dem lengre enn nødvendig.

 

Hva er riktig innkjøring av piggdekk?

Nye piggdekk bør kjøres i lave hastigheter uten kraftig akselerasjon eller nedbremsing de første 25-30 milene for at piggen skal få satt seg skikkelig i dekket. Piggdekk bør også monteres på samme side av bilen gjennom hele dekkets levetid (samme rotasjonsretning).

 

Hva er riktig innkjøring av piggfrie vinterdekk?

Piggfrie vinterdekk bør kjøres på bar asfalt de første 20-30 km for å få frem den litt ru overflaten de skal ha.

 

Kan vinterdekk brukes i utlandet?

Flere land, som Tyskland, tillater ikke kjøring med piggdekk. Med piggfrie dekk må du passe på ikke å overskride den hastigheten dekket er bygget for. Dekk for norske forhold er vanligvis Q-dekk (160 km/t).

 

Gir piggdekk høyere bensinforbruk?

Nei. Gummiblandingen påvirker forbruket mer enn om dekket har pigger eller ei. Graden av naturgummi og silica-tilsetninger bestemmer hvor elastisk dekket er - jo mer elastisk, jo lavere rullemotstand og forbruk.

 

Skal jeg velge pigg eller piggfritt?

I vinterdekk tilpasset norske forhold har både piggdekk og piggfrie dekk egenskaper som sikrer godt grep på snø og is, men også akseptabel oppførsel på vått underlag. Piggdekk er best på våt is. Vurder forholdene der du kjører mest og velg dekk deretter.

 

Kan man kjøre med piggfrie vinterdekk om sommeren?

Det er ikke forbudt, men langt fra å anbefale. Dekket slites fortere, og vinterdekkets egenskaper passer ikke på sommerføre: Dårligere våtgrep, dårligere stabilitet = dårligere sikkerhet.

 

Hva med lavprofildekk om vinteren?

Normalt bør du velge den dimensjonen som er original for bilen. Men velger du lavprofil, bør du passe på at det er tilpasset nordiske forhold. Brede dekk er bra på fast underlag, men dårligere når underlaget er løst.

Kontaktskjema